İstanbul Bahçelievler'de çöken 7 katlı bina megakentteki tabut bina sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin tespitine göre İstanbul'da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan bin 556 bina bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı taramaya göre, kent genelinde tıpkı Bahçelievler'de çöken 7 katlı bina gibi her çökme riski bulunan 1556 bina var.
2000 yılı öncesi yapılan yapılara dikkat çeken İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "2000 öncesi mühendislik hizmeti göremeyen çok binalar yapıldı. Elle beton döktüler. Sadece beton kalitesi değil, kullanılan çimentolarda torba çimentoydu."
Eski yapılarda elenmeden kullanılan deniz kumuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım, "Kabuklar betona yerleşmiş. Küçük irili ufaklı. Midye kabuğuyla yaptığınız betonu sıkıştırılmış bir beton yapamazsınız. Gevşek bir beton olur. Bu gevşek beton da dışarıdan rutubet almaya müsaittir. Paslanma olur yani. paslanma olduğunda demir hacminin 5-6 katı genişler ve betonu patlatır. Bu gibi binalarda durup dururken yıkılma görebilirsiniz." değerlendirmesinde bulundu.
Mühendislerin altını çizdiği bir diğer konu da zemin yapısı. Prof Dr. Yıldırım, "Zemini kötü olan yerlerde, bunun örneklerini de bol bol gördük, yıkılacağını biliyoruz. Bazı binalarımız eski de olsa kayalık, tepelik yerlerde, onlardan korkum fazla yok. Ama sahil bölgelerinde özellikle zemini kötü olan yerlerde bir an önce çözüm üretim adım atmamız gerekiyor." dedi.
Bahçelievler'de çöken binayla ilgili soruşturma sürüyor. Çöken binanın resmi kayıtlarda 4 katlı olduğu, 1994 yılında binaya kaçak 3 kat da çıkıldığı tespit edildi.
25 gün önce de İstanbul Küçükçekmece'de 3 katlı bir bina çökmüş 1 kişi hayatını kaybetmiş 8 kişi de yaralanmıştı. Yapılan incelemede çöken 35 yıllık binaya "1,5 kat kaçak" ek yapıldığı ve bina yapımında "deniz kumu kullanıldığı ortaya çıkmıştı.