Şanlıurfa Karahantepe'deki kazılarda neolitik döneme ışık tutan bir keşif yapıldı. Taş üzerine kazılmış koşan yaban eşeği figürü bulundu. Uzmanlara göre bu tarz bulgular, hayvanların insan yaşamına etkilerini gösteriyor.
Şanlıurfa'da Karahantepe kazılarında ulaşılan ta üstündeki eşek çizimi dikkat çekti.
Karahantepe'de neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikilitaş bulunuyor. Kısa süre önce kazı çalışmalarında daha önce rastlanmayan tarzda bir bulguya ulaşıldı.
Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, "Karahantepe'de yapı zeminlerinde bir figür olarak ilk kez karşılaştığımız bir örnek bu. Bu da benzerlerin olabileceğini gösteriyor. Bu taş döşemelerinin içerisinde bazılarının içinde öğütme taşı olarak kullanıldığını ve bir tanesinin üzerinde de bir yaban eşeği motifiyle karşılaştık." değerlendirmesinde bulundu.
Çizimin bulunduğu alan 11 bin yıl öncesine uzanan geçmişe sahip.
Karul, "Bunları 2 kategoriye ayırıyoruz. Birincisi ürkütücülüğü vurgulanmış hayvanlar, bunları dikili taşlarda özellikle görüyoruz. Bir diğer grubu da kuşlar ve en çok tüketilen hayvanlar oluşturuyor ki bunların arasında ceylan başı çekiyor. Diğer tüketilen hayvanlar arasında yabani eşek de var." dedi.
Uzmanlara göre bu bulgu Karahantepe'de daha çok benzer çizimin ortaya çıkarılabileceğini gösteriyor.